Kuru Fasulye Türk Mutfağının Milli Yemeği
Kuru Fasulye Türk Mutfağının Milli Yemeği
Kuru Fasulye Türk Mutfağının Milli Yemeği
Kuru fasulye, Türk mutfağın en ünlü yemeğidir. Zeytinyağı veya tereyağı ile yapılı ile yapılır. Her zaman soğan ve domates salçası kullanılır.
Kuru Fasulyenin et, sucuk, pastırma ile yapılanları daha makbuldür. İçinde kuru kırmızı biber ve kurutulmuş domates olursa lezzeti bir kat saha artar.
Kuru fasulye pirinç veya bulgur pilavıyla birlikte servis edilir. Yanında taze yeşil biber ve kesmeden vurarak kırılmış kuru bir soğan sofrayı tamamlar.
Genellikle Türkiye’nin milli yemeği olarak da kabul edilir.
Perpa Ticaret Merkezi B Blok Kat:5 No:495 34384 Şişli / İstanbul
Kuru Fasulye Çeşitleri
Tarlada olgunlaşan kuru fasulyeler sararıp kurutulduktan sonra kabuklarından çıkarılır. Elenir, kalibre edilir ve yabancı maddelerden arındırılarak tüketime sunulur. Kuru fasulyenin Dermason, Battal, Çalı, Horoz, Şeker, Sıra ve Bombay çeşitleri vardır.
Dermason Fasulye
Dermason fasulye en fazla tüketilen çeşittir. Erzincan, Konya, Çumra, Niğde, Kayseri, Ankara, Malatya, Doğanşehir, Elbistan ve Tokat´ta yetişmektedir. Erzincan Dermason fasulyesi, toprak özelliği ve kar suyu ile beslenerek yetişmesi, ince kabuklu olması, çabuk pişmesi ve lezzetli olmasından dolayı, tüketicinin en çok tercih ettiği fasulyedir.
Uzun süre dayanır ve böceklenme riski çok azdır. Erzincan fasulyesinin fiyatı, diğer yörelerin fiyatlarından yaklaşık % 30-40 yüksektir. Erzincan fasulyesini diğerlerinden ayırt etmek için tane özelliğine bakılması yeterlidir. Tanelerinin ucu kesiktir ve dolgun yapıdadır. Renkleri canlı beyazdır.
Diğer Dermason fasulyelerin uçları ovalimsi ve yassı tanelidir. Konya Dermason fasulyesi de tohum yenilemesinden sonra temiz ve standart taneleri ile tüketicinin ikinci tercihidir.
İthal Fasulyeler
Ülkemizde zaman zaman özellikle son yıllarda fasulye üretiminde verimsizlik yaşanmaktadır. Sofralarımızın geleneksel lezzeti kuru fasulye ihtiyacının karşılanması için maalesef Arjantin, Çin, Kanada, Bulgaristan, Iran, Polonya ve Moldova’dan ithal edilmektedir.
Türk damak tadına uymadığı ve geç piştiği için tercih edilmemesine rağmen, yerli ürünlerle karıştırılarak ülkemizde yetişen ürün diye satılmaktadır, ithal fasulyelerin yerli fasulyelerden ayırt edilebilmesi için tane özelliklerine dikkat edilmesi gerekmektedir.
İthal fasulyeler oval ve küçük tanelidir. Kabukları kalın olduğu için ıslatılsa bile geç pişmekte ve pişirilirken kabuk atmaktadır. Bakliyatta fasulyenin yöresel farklılığı çok önemlidir. Toprak ve iklim şartlan pişme ve lezzetini etkilediği gibi dayanıklılık sürelerini de değiştirmektedir.
Yeni mahsul ürünler ve belli yörelerin ürünleri, ıslatılmadan kısa sürede pişmektedir. Eski mahsul ürünler uzun süre suda bekletilip pişirilse dahi pişmemekte ve lezzetli olmamaktadır. Midede şişkinlik yapmakta ve hazmı zor olmaktadır.
Eski mahsul kuru fasulyeler, kendine has beyaz renklerini yitirmekte, matlaşıp, açık sarı renk almaktadır. Eski ile yeni mahsul kuru fasulye ve ithal ile yeni kuru fasulye asla karıştırılmamalıdır.
Ürün alırken gerekli önem gösterilmediği için, ucuz ürün satmak isteyenler pazar bulduklarından ürün karıştırmaya devam etmektedirler.
Eski Fasulye Nasıl Ayırt Edilir?
Eski kuru fasulyeyi ürünü yeni kuru fasulyeden ayırt edebilmek için en önemli gözlem kuru fasulyenin ortasındaki filizlendiği yere bakmaktır. Bu bölge sarımsı renge dönüşmeye başlamışsa ve kabuk rengi matlaşmışsa o ürün eski mahsul kuru fasulyedir, ithal ürün taze olsa da filizlenen yer sararmış durumdadır.
Taneler dolgun değil, tanelerin ortası basık ve yerli üründeki beyazın canlılığı yoktur.
Fasulye Boyu
Fasulyede boylama ve ayıklama önemlidir. Eleme ve hafif tane ayrılmalarından geçen fasulye boylanıp, içerisinde olgunlaşmamış ince tanelerden ayrılmaktadır. Yağmur yemiş, ıslaklıktan dolayı açık siyah renkli, çamurlu ve kuş yeniği olan taneler elemeden sonra el bandında el seçmesiyle ayıklanıp, temizlenmektedir.
En iri boy (9mm üstü) ile iri boy (8 mm) olanların fiyatları farklıdır. 6-8 mm olanlar, sıra fasulye olarak adlandırılmaktadır. Pişme ve lezzet farklılığı olmadığı için fiyatı da ucuz olduğundan tüketicinin beğenisini kazanmıştır. Daha küçük boyda olan fasulyeler daha düşük fiyatla satılmaktadır.
Fasulye Nem Oranı
Kuru fasulyede rutubet % 14,5´tir. Kalbur altı, bozuk tane, kırık tane ve yabancı madde miktarı en çok % 1´dir. Ülkemizde fasulyenin hasat zamanı, 20 Ağustos´tan itibaren başlamaktadır, ilk çıkan ürünler, nemli oldukları için çok çabuk tüketilmelidir. Aksi halde böceklenmektedir.
Yağmur yemiş olan yumuşak fasulyeler, artım yapmamakta ve suyu tatsız olmakta, taneleri dağılmaktadır. Ucuza satılan bu ürünlerden diğer fasulyelere nazaran daha az porsiyon çıkmaktadır.
Paketlenip satılmaya kesinlikle elverişli değildir. Battal, çalı fasulyenin görüntüsü böbreği andırmaktadır. Ovalimsi ve yassıdır. Şeker fasulye yuvarlak, horoz fasulye ise ince ve uzun tanelidir.
Trackbacks & Pingbacks
[…] KURU FASULYE […]
[…] GÜVEÇTE KURU FASULYE […]
Cevapla
Want to join the discussion?Feel free to contribute!