Güneyik Salatası Radika Salatası Hindiba Salatası
Güneyik Salatası, Radika veya Karahindiba olarak bilinen otu kaynatıp, zeytinyağı, limon, sarımsak ve isteğe bağlı olarak zerdeçal, domates, pul biber ekleyerek servis ediyoruz.
Türkçe Güneyik, Acıgünek vb.olarak adlandırılan bu ot, Arapça’da hindiba, Yunanca ve İtalyanca’da Radika olarak bilinmektedir. Türkçe’de Kara Hindiba olarakta kullanılmaktadır.
Güneyik Salatası Nasıl Yapılıyor?
Güneyikler doğanın el değmemiş bölgelerinden özenle ve biraz zahmetlice toplanıyor. Kökünden sökmek için kazma kullanılıyor.
Kazma ile kazıp söktüğümüz Güneyikleri (Radika) hemen oracıkta çerçöpünden arındırıyoruz. Köklerini kesip, sadece taze yapraklarını alıyoruz.
Güneyik yaprakları yere çok yakın yetiştiğinden dolayı defalarca sudan geçirip yıkıyoruz. En son sirkeli suda dezenfekte edip kaynayan tenceremize atıyoruz. Mevsimine göre 5-20 dakika kaynatıyoruz. İlkbaharda 5, Yazın10, Sonbaharda 15, kışında 20 dakika kaynatmak gerekiyor.
Rengini, dokusunu kaybetmeden belirli bir yumuşaklığa gelmiş Güneyiklerimizi, süzgeçe alıp soğuyana kadar dinlendiriyoruz. Sonra sıkmadan, doğal haliyle, zeytinyağı, sarımsak, limon, tuz ve zerdeçal ile harmanlıyoruz.
Güneyik Salatası servise hazır…
Siz isterseniz, domates, kapya biber, Nar ekşimiz ile aromasını zenginleştirebilirsiniz.
Salatamızı tatmaya bekliyoruz.
Tamam, güzel ama ben her gün gelemem evimde nasıl yapabilirim derseniz:
Güneyiği (Radika) doğada, sanayi, teknoloji, petrol türevleri, plastik vb.en uzak bölgelerden toplayınız. Sökmesi biraz zor, yanınızda, kazma veya bir keser olursa iyi olur.
Uğraşıp söktünüz, güneşte fazla bekletmeyin, diriliğini kaybetmesin. Gölge bir yerde tutun.
Akşam eve geldiğinizde işiniz biraz daha zor. Köklerini, önceden çıkmış dallarını ve sararan, solan yapraklarını temizleyin.
Mümkünse çok büyük iki leğende defalarca yıkayın. Son suya biraz sirke ekleyerek dezenfekte edin.
Temizliğinden emin olduğunuz anda, bir tencerede kaynamış olan suya atın.
Ne kadar kaynatacaksınız?
Bu mevsime göre değişiyor. İlkbaharda 5 dakika, yazın 10-15, Sonbaharda20, kışın 25 dakika… Kaynayan otlara zaman zaman elinizle dokunarak istediğiniz yumuşaklığa gelip gelmediğini anlarsınız..
Gelmişlerse ocağı söndürüp güneyiklerinizi bir süzgeçe alın, 5-10 dakika, soğuyana kadar bekletin…
Servis tabağına aldığınız güneyikleriniz üzerine önce zeytinyağı, sarımsak, pul biber ve zerdeçal dökünüz.. Bu harika bir bileşendir. Tamamen anti kanserojen…
Damak tadınıza göre, kırmızı biber ve nar ekşisi ile zenginleştirebilirsiniz. Limon yerine elma sirkesi de kullanabilirsiniz, çok güzel olur, harika olur. Esas elma sirkesi ile olur.
Güneyik ile ilgili yazılarımız devam edecek, lütfen takip ediniz.
Kaynattım ama suyunu ne yapacağım?
Kökü faydalı mı?
Çayı olur mu?
İçeriğinde neler var?
Cevapla
Want to join the discussion?Feel free to contribute!