Çorbalar
Çorbalar, Çorba Çeşitleri
Çorbalar
Çorbalar, Anadolu, Türk Mutfağının en önemli ve belkide olmazsa olmaz bileşenlerindendir. Yemek öncesi ve kahvaltılarda mutlaka çorba içilirdi.
Son yıllarda kahvaltı kavramı farklı yönlere evrilip kahvaltıda çorba içme alışkanlığı giderek azalsa da yemeklerlerde hala bir başlangıç olmayı sürdürüyor.
Oysa 20-30 yıl öncesine kadar kahvaltılarda mutlaka çorba içilirdi. Kahvaltılarda içilen çorbalar çoğunlukla ev yapımı olurdu. Çorba yapısı gereği kır kökenliydi. Köylerde yaşayanlar yüzyıllarca kahvaltılarında yani sabah yemeklerinde çorba tükettiler.
O zamanlar kahvaltı diye bir kavram yoktu, sabah yemeği öğünü vardı. Sabah yemeği mutlaka çorba olur ve o çorbalar her evde bizzat üretilirdi.
Kahvaltı Kültürü Olarak Çorbalar
Anadolu’da tarhana başta olmak üzere yüzlerce çorba çeşidi mevcuttur. Anadolu Mutfağı bu yönüyle Çorba kültürünün Dünya üzerindeki en iyi temsilcisidir. Dünyanın diğer bölgelerinde çorba, sokup anlamında 1-2 çeşit yemek varken Anadolu’da yüzlerce çeşidi mevcuttur.
Dünya’nın diğer bölgelerindeki çorba, sokup kavramıyla, Anadolu’da ki çorba kavramı aynı değildir. Bir çok bölgede sulu yapılan bir iki et veya sebze yemeğine sırf sululu olmasından dolayı çorba / sokup denmektedir.
Çorbalar ve Soup Denen Kavram
Oysa çorbalar Anadolu’da, yüzlerce, tahıl, sebze, meyve vb. malzemelerden kurutma, dövme, öğütme vb. gibi yüzlerce yöntemin karışımıyla üretilir.
Kısıtlı yiyecek stoklarından dolayı taze tüketmek için değil uzun süre saklayabilmek için tasarlanmışlardır. O dönemlerde koruyucu kimyasallar olmadığından dolayı uzun süre bozulmadan, besin değerlerini kaybetmeden saklanabilmeleri amacıyla binlerce yöntem geliştirilmiştir.
Bu yöntemlerle elde edilen çorbalar yüksek emek ve zaman gerektiriyordu. Örneğin tarhana çorbası yazın sonlarına doğru yapılmaya başlanır, en az bir ay uğraşılır fakat sonunda bir yıl boyunca saklanabilecek bir çorba üretilirdi.
Çorbalarda Koruyucu Kimyasallar
Bu çorbalarda günümüzün koruyucu kimyasalları hiç kullanılmamasına rağmen en az 5-10 yıl saklanabilirdi.
Üretim yöntemlerinde, kaynatma, kurutma gibi bir çok farklı koruyucu yöntem kullanılırdı. Ve malzemeler çok farklılık gösterir, dolayısıyla insanın ihtiyaç duyacağı her materyal o çorbanın içinde mutlaka olurdu.
İnsan yaşamı için gerekli vitaminler, mineraller, proteinler, kalsiyum vb. elementler mutlaka bu çorbaların içinde olurdu.
Tarhanayı bir düşünün, buğday unu, salça, yoğurt, yumurta, baharatlar, ve en önemlisi tarhun.. Düşünsenize içinde olmayan bir minerali, vitamin, protein yok..
Kentleşme ve Sabah Yemeği Değişimi
1970’li yıllardaki hızlı kentleşme ile birlikte çorba üretiminin zahmetli olmasından dolayı sabah yemeği / kahvaltı kültürü giderek değişti. Uzun emek gerektiren çorbalar yerine hazır, paketlenmiş ürünler girmeye başladı, Zeytin, peynir, reçel vb.
Fakat uzun bir süre köyden kente Anneler, babalar tarafından gönderilmeye devam edildi. Bugün kahvaltı kültürümüz ne kadar farklılaşsa da, hala çorbalar sabahın baştacıdır. Güne Başlangıcın.
Düşünsenize, sabaha içinizi ısıtan, leziz harika bir çorba ile başlıyorsunuz. O gününüz mutlaka harika olur. Öğle yemeklerinde sıcacık sıvı bir başlangıç….
Sera Çorbalar
Sera Restaurant her gün değişen onlarca otantik çorba çeşitleriyle hizmetinizde… Bugün kü çorbalarımızı öğrenmek için lütfen Günün Menüsü’ne tıklayınız.
Bizde çorba sadece ”Soup” değil, sadece ”Sulu bir Yemek” değil, gerçekten çorba.
Biz galiba biraz çorba uzmanıyız…
Bugün Hangi Çorba Var? Günün Yemekleri..
Perpa Ticaret Merkezi B Blok Kat:5 No:495 34384 Şişli / İstanbul
Trackbacks & Pingbacks
[…] ÇORBALAR […]
[…] ÇORBALAR […]
[…] ÇORBALAR […]
[…] ÇORBALAR […]
[…] ÇORBALAR […]
[…] ÇORBALAR […]
[…] ÇORBALAR […]
[…] ÇORBALAR […]
[…] ÇORBALAR […]
[…] ÇORBALAR […]
Cevapla
Want to join the discussion?Feel free to contribute!